ЕС разкритикува мащабните китайски военни маневри край демократичния остров Тайван, съобщава БТА.

...
ЕС разкритикува мащабните китайски военни маневри край демократичния остров Тайван, съобщава БТА.
Коментари Харесай

ЕС разкритикува мащабните китайски военни маневри край Тайван

Европейски Съюз разкритикува мащабните китайски военни маневри край демократичния остров Тайван, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Военната интензивност на Китай, която стартира през днешния ден към Тайван, покачва напрежението от двете страни на протока ", съобщи през днешния ден представител на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, визирайки тесния пролив, който отделя Тайван от Китай.

" Мирът и стабилността в Тайванския пролив са от стратегическо значение за районната и международната сигурност и разцвет ", сподели още той. " Всички страни би трябвало да демонстрират въздържаност и да заобикалят каквито и да било дейности, които биха могли да доведат до спомагателна ескалация на напрежението от двете страни на протока, а то би трябвало да бъде позволено посредством разговор ", добави представителят.

По-рано през днешния ден Китай стартира огромно военно обучение край Тайван. Ръководството в Пекин желае да насочи предизвестие против одеве встъпилия в служба президент на острова от подкрепящата независимостта Демократическа прогресивна партия да не се стреми към оповестяване на публична самостоятелност от Китай, показва ДПА.

Тайван подвигна по паника самолети и сложи в бойна подготвеност ракетни, военноморски и сухопътни подразделения поради китайски учения, отбелязва Асошиейтед прес.

Китайските военни обявиха, че двудневните учения към Тайван съставляват наказване за сепаратистките сили, които се стремят към самостоятелност.

Пекин преглежда острова като своя територия, а Народноосвободителната войска на Китай (НОАК) изпраща военноморски кораби и самолети в Тайванския пролив и други региони към острова съвсем всекидневно, с цел да изтощи ресурсите на тайванската защита и да се опита да сплаши народа му, който твърдо поддържа неговата фактическа самостоятелност.

" Неразумната провокация " на Китай е опасност за районния мир и непоклатимост, се споделя в изказване на Министерството на защитата на острова. В него се прибавя, че Тайван не търси спора, само че " не се опасява от него ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР